Przygotowania przyjęcia weselnego zawsze wiążą się z koniecznością dokonywania wyboru. Zaczynając od sali weselnej, poprzez orkiestrę, czy DJ’a, a kończąc na usługach fotografa oraz doborze odpowiedniego cateringu. W przypadku tego ostatniego kluczowym jest, aby wybierana firma cateringowa kraków cieszyła się nienaganną opinią. W związku z czym przed podjęciem ostatecznej decyzji o współpracy poprośmy o przygotowanie menu degustacyjnego, dzięki któremu będziemy mogli na własnej skórze przekonać się o tym, czy jest ona warta naszej uwagi.
Jakie dania najlepiej sprawdzają się na weselu?
Kiedy zdecydujemy ostatecznie, że to właśnie tej firmie cateringowej kraków chcemy powierzyć przygotowanie posiłków na uroczystość weselną, kolejnym ważnym krokiem jest wybór odpowiedniego menu.
W skład standardowego weselnego menu wchodzą:
– rosół z makaronem,
– ziemniaki gotowane z koperkiem oraz kluski śląskie,
– kilka rodzajów mięsa,
– bukiet surówek.
Oczywiście możemy zrezygnować z wyżej wspomnianego standardu weselnego i dokonać wyboru innego menu, zaproponowanego nam przez catering service.
Co podać, jako słodki poczęstunek na weselu?
Oprócz tortu weselnego, popularnym jest tak zwany „słodki stół”. Znajdują się na nim różnego rodzaju ciasta, desery oraz owoce. Może być on przygotowany przez catering service lub przez osobę prywatną, która trudni się tego typu specjałami.
Pamiętać należy również o tym, aby przy „słodkim stole” znalazła się również kawa i herbata. Wielu gości lubi zajadać słodkości w towarzystwie kawy. Ponadto kawa jest nieocenionym napojem podczas wesela, ponieważ pomaga w uporaniu się z napadem senności, który może dosięgnąć weselników podczas wielogodzinnej zabawy.
Jakie przekąski powinny znaleźć się na stołach?
Najczęściej spotykanymi przekąskami są m.in.:
– sałatki,
– talerze wędlin,
– wytrawna galareta.
Po oczepinach w większości przypadków serwowany jest barszcz i krokiety lub bigos.