Karta menu to bardzo ważny element w każdej restauracji. To właśnie po nią sięgają goście, zanim zdecydują się zamówić dania. Musi więc być przygotowana w taki sposób, aby przyciągała wzrok i była czytelna dla każdego. Jak przygotować kartę menu, aby każdy klient był zadowolony?
Prostota i elegancja karty menu
Wygląd karty menu https://www.copyshop.krakow.pl/oferta/karty-menu/ ma duże znaczenie. Klient, gdy weźmie ją do ręki, najpierw spojrzy na okładkę. Powinna więc ona zachęcać do otworzenia karty. Jej kolorystyka musi komponować się z wystrojem lokalu. Niewskazane jest przesycenie elementów na okładce.
W zupełności wystarczy nazwa restauracji oraz odpowiednie zatytułowanie. Warto pomyśleć o wykonaniu jej z trwałego materiału. Z biegiem lat będzie ona przechodziła przez ręce kolejnych klientów. W takim wypadku nawet największa dbałość nie zabezpieczy jej przed zniszczeniem.
Najlepiej sprawdza się prosta karta menu. Mniejsza liczba dań sprawia wrażenie, że są one przygotowywane z większą dbałością i zaangażowaniem. Niemniej istotne jest podzielenie potraw zgodnie z sekcjami. Dania powinny być tak rozpisane, by klient nie miał problemu ze znalezieniem tego, czego szuka.
Informacje w karcie menu
Wiele restauracji praktykuje dwie lub trzy karty menu. Jedna napisana jest w obcym języku, a druga przeznaczona dla dzieci. Co prawda, nie jest to złe rozwiązanie, ale wcale nie jest konieczne. Jeżeli lokal odwiedzają zagraniczni goście, to wystarczy umieścić w głównej karcie nazwy potraw w innym języku.
Klienci doceniają, że lokale serwują dania dla najmłodszych. Trzeba mieć jednak na uwadze, że to dzieci mogą same wybrać to, na co mają ochotę, ale ostatecznie to rodzic składa zamówienie. Ponadto nie każde dziecko, które odwiedza lokal, umie już czytać bądź nie jest świadome, na jakie produkty jest uczulone.
Karta menu powinna być zrozumiała dla przyjezdnych, dlatego lepiej jest unikać nazw potraw napisanych w potocznym lub charakterystycznym dla danego regionu języku. Chyba że zostanie umieszczone wyjaśnienie, z czego składa się danie. Oczywiście należy także umieścić ceny.